zavřít menu
Registrovat
Průvodce pro začátečníky

Co ovlivňuje cenu kávy

Pondělí 18. 7. 2016|Autor: admin

Kávovník je tropická, stále zelená rostlina, která může dorůstat až do výšky 30 metrů. Pěstuje se v oblastech s hojnými srážkami a průměrnou teplotou přes 21 stupňů celsia. Kávovník dává první úrodu po pěti letech a rodí zhruba dalších 15 let. Z průměrného kávovníku lze očekávat kolem půl kila za rok.

Káva se dělí na dva typy: Arabicu a Robustu. Nejrozšířenější je Arabica, která tvoří kolem 70% celkové produkce. Arabica se pěstuje v nadmořských výškách 600 až 2 000 metrů. Silnější Robusta roste v nižších nadmořských výškách. 90% kávy se obchoduje v podobě zelených nepražených zrn.

Největšími producenty kávy jsou Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. V Brazílii a Kolumbii se pěstuje hlavně Arabica, zatímco Vietnam produkuje kávu Robusta. Robusta je považována za kávu nižší kvality než Arabica. Při obchodování s kávou je třeba zvážit několik základních fundamentů:

Brazílie

Brazílie je největším producentem kávy na světě. Vypěstuje se v ní přibližně třetina světové produkce. Brazilská úroda má velký vliv na její ceny na burzách.

Mrazy

V letních měsících, kdy je na jižní polokouli zima, mohou ceny kávy růst z obavy, že bude v Brazílii mrznout. Mrazy postihnou brazilskou produkci přibližně jednou za 5 let. Nicméně v posledních 10 letech se „zmrzlé sezóny“ snížilo. Po významných mrazech v 90. letech začali Brazilci přesazovat kávové stromky blíže k rovníku. Tím se produkce přesunula do oblastí s mírnějšími zimami a snížilo se riziko poškození mrazem.

Vietnam

Produkce kávy ve Vietnamu za poslední roky rychle expandovala. Po Brazílii je nyní druhým největším exportérem této komodity. Vietnam hraje významnou roli v nárůstu nabídky kávy, což zapříčinilo pád cen Robusty. Nízké ceny vytlačili některé země Latinské Ameriky mimo byznys.

Asie

Asijská poptávka ovlivňuje trh s kávou stejně jako s jinými surovinami. V Číně roste spotřeba kávy a pomalu dotahuje spotřebu čaje.

Technologický pokrok

Kraft, Nestlé, Procter & Gamble a Sara Lee (Douwe Egberts) patří mezi „velkou čtverku“ společností co praží kávu, které skupují téměř polovinu světové produkce kávy. V minulosti tyto pražírny míchaly malé množství Robusty s Arabicou kvůli snižování nákladů. Nyní technologický pokrok umožnil neutralizovat nepříjemně ostrou chuť robusty. To umožnilo dále navýšit procento levnější Robusty, která nahrazuje dražší a kvalitnější Arabicu. Když vzroste poptávka po Robustě ze strany velké čtyřky, tak se dá předpokládat, že její cena poroste.

Globální poptávka

Čím více zemí přechází do rozvinutého světa, tím více roste poptávka po kávě. Například Brazílie je sice největším producentem kávy, ale ve spotřebě na hlavu nepatří ani do první desítky. Dokonce žádný z prvních dvaceti producentů nepatří mezi desítku největších spotřebitelů. To je hlavně díky tomu, že jsou méně industrializované. Jak se tyto země budou rozvíjet, tak můžeme očekávat nárůst poptávky po kávě.

Ukaž všechny kroky

Komentáře (0)

Napsat komentář